Menu
A+ A A-

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ     ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Του

ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ο.Μ.Ε.)

Φίλοι  και φίλες,

Η  ίδρυση του ΟΜΕ προκύπτει από την αναγκαιότητα μελέτης επεξεργασίας και διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης, εμπλουτισμένης με τα σύγχρονα δεδομένα και προσαρμοσμένης στην σημερινή πραγματικότητα.

Η αναγκαιότητα αυτή προβάλλει στην περίοδο πού διανύουμε επιτακτικότερα παρά  ποτέ γιατί:

·         Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η υπάρχουσα σύγκρουση, ανάμεσα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων από την μια και των παραγωγικών σχέσεων που μετασχηματίζονται προς το αντιδραστικότερο από την άλλη, παίρνει διαστάσεις εκρηκτικές. 

·         Ο καπιταλισμός εξαπολύει επίθεση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής θωρακίζοντας την εξουσία του με ένα όλο και περισσότερο αστυνομικό και αυταρχικό κράτος, εκτρέφοντας και αναβιώνοντας παράλληλα τον εθνικισμό και τις  πλέον αντιδραστικές και ανορθολογικές θεωρίες.

·         Η πτώση των ανατολικών καθεστώτων οδήγησε σε ιδεολογική περιχαράκωση με ταυτόχρονα συναισθήματα ενοχής και αμφιβολίας ως προς την ορθότητα και  το εφαρμόσιμο της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας.

·         Η σημερινή περίοδος χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία ενός ανεξάρτητου εργατικού επαναστατικού κινήματος στη βάση μιας σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας, με κατακερματισμένες και πολυδιασπασμένες τις δυνάμεις του σύγχρονου ριζοσπαστισμού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βασικό άξονα τα συστατικά μέρη της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας το περιεχόμενο και οι σκοποί του ομίλου είναι:

Η μελέτη της σύγχρονης οικονομικής –κοινωνικής – πολιτικής πραγματικότητας, κυρίως της ελληνικής, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία της εποχής μας. Επεξεργασία και προβολή του μαρξισμού, ως πεδίο γόνιμου προβληματισμού και αναζήτησης. Η συμβολή στη σύνδεση του μαρξισμού με τις σύγχρονες αναζητήσεις και κατακτήσεις των επιστημών και της τεχνολογίας, η προώθηση επεξεργασιών για τα ζητήματα του πολιτισμού, της παιδείας, της οικολογίας και των διαφόρων μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μελέτη της θέσης, του τρόπου ζωής και της κίνησης των τάξεων και στρωμάτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως της σημερινής πραγματικότητας της εργατικής τάξης, η ανάπτυξη δημιουργικού θεωρητικού διαλόγου με τα διάφορα ρεύματα του σύγχρονου ριζοσπαστισμού, η θεωρητική αντιπαράθεση με τις σύγχρονες εκδοχές της αστικής ιδεολογίας και των πολιτικών της.

Η λειτουργία του Ομίλου καθορίζεται από τις καταστατικές του αρχές και βασίζεται στη συνεχή προσωπική εργασία και συμβολή των μελών του για την πραγμάτωση και υλοποίηση των παραπάνω σκοπών και δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα ο όμιλος στοχεύει στη διοργάνωση δημοσίων διαλέξεων, ημερίδων και σεμιναρίων μαρξιστικού προβληματισμού. Στη δημοσιοποίηση των ερευνών του μέσω έντυπων ή ηλεκτρονικών μορφών. Στη συγκρότηση ομάδων εργασίας με στόχο την εμβάθυνση στην έρευνα και μελέτη των συγκεκριμένων θεματικών του ομίλου. Οι ομάδες εργασίας αποτελούν τα ερευνητικά κύτταρα του ΟΜΕ. Ιδιαίτερο βάρος δύνεται στη συγκέντρωση, συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και γνωμών των μελών του Ομίλου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα εν γένει ζητήματα του περιεχομένου και της λειτουργίας του. Κεντρική επιδίωξη του ΟΜΕ είναι η δημιουργία και οργάνωση Ανοιχτού Μαρξιστικού Πανεπιστημίου που θα απευθύνεται κυρίως στη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό.

 

Ο όμιλος με την παρουσία του και την  υλοποίηση του πολύπλευρου προγράμματος δράσης του σε σύνδεση και άμεση επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωνία, φιλοδοξεί και ευελπιστεί να συμβάλει στην ουσία της φράσης: «χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη», συνεισφέροντας στον επίπονο και επίμονο αγώνα για την κομουνιστική απελευθέρωση της κοινωνίας και τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου της.

 

Σε αυτή την προσπάθεια και στον πόλεμο θέσεων που διεξάγεται ενάντια στον ιδεολογικό σκοταδισμό και ανορθολογισμό, ο όμιλος καλεί όσους δέχονται τους σκοπούς και το καταστατικό του, να ενταχθούν στην συλλογική προσπάθεια στον προβληματισμό και στην δράση για την υλοποίηση των στόχων του.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Μ.Ε.

 
Στη Γενική Συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στις 08.11.2014 σε αίθουσα του κτιρίου, που βρίσκεται  στην οδό Σολωμού αρ. 13, το σώμα, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, εξέλεξε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέχτηκαν τα εξής τακτικά μέλη:
1. Βαρβάκη Αρχοντούλα
2. Γάτσιος Βασίλης
3. Καλτσώνης Δημήτρης
4. Καυκιά Έλλη
5. Κεσίσογλου Γιώργος
6. Μανιάτης Ιωάννης – Ιόλαος
7. Χρύσης Αλέξανδρος
Επίσης, ως αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι εξής:
1. Κατσανεβάκη Ζαμπία
2. Μεϊμάρης Τριαντάφυλλος


Β) Για την Εξελεγκτική Επιτροπή, εκλέχτηκαν τα εξής τακτικά μέλη:
1. Γεωργιτσόπουλος Φώτης
2. Γιαννόπουλος Μιχάλης
3. Μαντέλλος Δημήτρης
Επίσης, ως αναπληρωματικό μέλος εκλέχτηκε ο:
1. Χατζόπουλος Στάθης

Στις 19.11.2014 συνεδρίασαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με σκοπό την συγκρότησή του σε σώμα.   
Ομόφωνα τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν τη συγκρότηση τους σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Χρύσης Αλέξανδρος
Αντιπρόεδρος: Μανιάτης Ιωάννης-Ιόλαος
Γραμματέας: Καυκιά Έλλη
Ταμίας: Γάτσιος Βασίλης
Μέλη: Βαρβάκη Αρχοντούλα , Καλτσώνης Δημήτρης, Κεσίσογλου Γιώργος


Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

Αλέξανδρος Χρύσης                                Έλλη Καυκιά